5+1 zdarma Chassagne-Montrachet “La Caniere”
CHASSAGNE-MONTRACHET “LA CANIÈRE”
Kdysi, v Chassagne převládala produkce Pinot Noir nad Chardonnay, ale dnes je tomu naopak. Sousední Puligny bylo a je jedničkou v bílých vínech.
Proto nabízím červené Chassagne k ochutnaní aby jste měli možnost vychutnat tradici skvělého vína, které se vyrábí už stovky let.
Po ruční sklizni se hrozny třídí na vibračním stole, aby se odstranily suché bobule,
zbytky listů a stopky. Poté přejdou na jiný třídicí stůl,
kde se odstraní všechny hrozny, které jsou nezralé, poškozené
nebo vykazují známky hniloby. Zdravé hrozny jsou lisovány,
aby se usnadnilo získání barvy a chuti. Před přemístěním do
kádě se hrozny odstopkují: odstranění stopek snižuje svíravost
budoucího vína. Fermentace začíná pomalu pomocí nativních
kvasinek a pokračuje po dobu 15 až 20 dnů.
Víno následně zraje v sudech po dobu tří let.
Detailní popis produktu
Doporučujeme počkat alespoň dva až pět let, ale pokud máte potřebnou trpělivost, víno se nejlépe pije mezi deseti a patnácti lety.
DEGUSTAČNÍ POZNÁMKY: Toto víno má zářivou rubínovou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni je aroma červeného bobulového ovoce (jahoda, černý rybíz). Na patře je patrná čistota a jemnost hroznů. Elegantní třísloviny se jemně rozplývají v přetrvávajícím závěru.
PÁROVÁNÍ JÍDLA A VÍNA: Tento Chassagne-Montrachet by byl ideálním doprovodem pro tournedos Rossini.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ: Mezi 14 a 16°C. Víno by mělo být hodinu před podáváním odzátkováno, aby mohlo dýchat
Doplňkové parametry
Kategorie: | burgundská červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
PŮSOBNOST
Statek Miolane, spravovaný okouzlujícím a výkonným duem, je starobylý rodinný podnik,
který se dědí z generace na generaci. Patrick Miolane převzal kontrolu v roce 1983,
ve věku dvaceti let, a nyní spolupracuje se svou dcerou Barbarou, která se k týmu připojila
v roce 2005.
Po studiu na zemědělské škole Grandchamp získala Barbara zkušenosti s vinařstvím na
jiných pozemcích, nejprve v Chassagne-Montrachet, poté v oblasti Loiry a nakonec ve
Spojených státech. „Bylo pro mě důležité vidět, jak se věci dělají jinde,“ vysvětluje Barbara.
„Je toho hodně, co se můžeme naučit od ostatních, zejména pokud jde o komerční stránku
podnikání. Měl jsem také příležitost ochutnat mnoho různých vín a to mi pomohlo rozhodnout se,
co chci tady na rodinném statku dělat.“
Otec a dcera obhospodařují devět hektarů vinic v Saint-Aubin, vesnici v prestižní oblasti
Côte des Blancs. Přestože je toto panství úzce ztotožňováno s apelací Saint-Aubin,
zasahuje také do sousedních obcí Chassagne-Montrachet a Puligny-Montrachet.
Pěstuje převážně bílá vína a produkuje širokou škálu apelací, od Bourgogne aligoté
po premiers crus.